Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

Ce este BUGETARE PARTICIPATIVA ?

Exportă PDF - Ce este BUGETARE PARTICIPATIVA ? Tipăreşte pagina - Ce este BUGETARE PARTICIPATIVA ? Trimite unui prieten - Ce este BUGETARE PARTICIPATIVA ?

publicat de AdministratoR in Joi , 29 Noiembrie 2018, 8:20

Ce este Bugetarea Participativă?

La nivel european, dar nu numai, populația dorește să fie din ce în ce mai implicată în deciziile care se iau în gestionarea resurselor comunității locale.

"Tu decizi pentru Deva", proiectul de bugetare participativă, este un proces prin care cetățenii municipiului sunt încurajați să identifice și semnaleze  neajunsurile  comunității iar apoi să propună rezolvări ale acestora, prin soluții sub formă de proiecte. Bugetarea   participativă   devine,   astfel,   un   instrument   de   management  deschis, incluziv și  transparent,   instrument   care   permite   participarea   reală   a   cetățenilor la guvernarea orașului, aceștia putând decide în mod direct cum se va cheltui o sumă clar definită din bugetul de investiții. Prin acest instrument, cetăţenii municipiului Deva pot propune idei de proiecte care să rezolve micile neajunsuri ale comunitătii, proiecte care vor fi supuse validării autorităţilor locale. Dupa validare, cetăţenii vor putea vota proiectele câstigătoare, acestea urmând a fi implementate de către Primăria Deva în cursul anului următor. Astfel, prin intermediul proiectului se va permite participarea reală a cetăţenilor la guvernarea orașului.

 

Pe scurt

1. Persoanele care doresc să propună proiecte trebuie să aibă domiciului sau reședința în Municipiul Deva. Toate proiectele vor fi transmise prin e-mail la adresa tudecizi@primariadeva.ro, iar acestea vor fi încărcate pe site la secțiunea destinată bugetării participative de către personalul IT al Primăriei Municipiului Deva. În cazul în care există persoane care nu au acces sau cunoștințele necesare pentru transmiterea proiectelor, vor primi suportul necesar pentru depunere.

2. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 100.000 lei, inclusiv TVA (suma va include toate etapele necesare realizării și implementării proiectului)

3. Fiecare cetăţean poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare din domeniile stabilite. Proiectul trebuie să fie sau să poată fi asimilat unei investiţii aflate în competenţa Municipiului Deva şi să vizeze un spaţiu din proprietatea publică a municipiului.

4. Proiectele se transmit obligatoriu prin email la adresa tudecizi@primariadeva.ro, pentru a fi încărcate pe site la secțiunea online dedicată bugetării participative în perioada stabilită și comunicată pentru înscrierea proiectelor.

5. Cetățenii pot apela la sprijin pentru întocmirea documentației și încărcarea on-line a propunerilor de proiecte. Totodată, pot adresa întrebări care au rol de a lămuri aspecte legate de procesul de bugetare participativă. Toate întrebările și răspunsurile referitoare la procesul de bugetare participativă vor fi publicate pe site-ul Primariei Municipiului Deva, secțiunea Bugetare participativă.

6. După încheierea perioadei de înscriere a proiectelor și verificarea acestora urmează votarea lor. 

7. Proiectele câștigătoare vor intra, apoi, în perioada de implementare (cu respectarea procedurilor legale)

 

La ce îmi folosește?
 să propun soluţii pentru problemele sau neajunsurile cu care mă confrunt în comunitate;

 să fiu ascultat, înţeles iar părerea mea să conteze;

 să formulez idei şi iniţiative pentru ca viaţa să fie mai bună şi mai plăcută în cartierul şi oraşul meu;

 să particip în mod real la stabilirea priorităţilor în cheltuirea banilor comunităţii locale;

 să pot să-mi transform ideile în proiecte ale comunităţii;

 să pot participa activ la proiectarea și realizarea proiectelor.

 

Înapoi la Bugetare participativa

Servicii online

Consultă datorii online

Consulta online taxele și impozitele locale   (accesează cu Internet Explorer)   sau contactati-ne la adresa informatica@primariadeva.ro.       
 

Programare on-line casatorii

PROGRAMARE on-line transcriere acte de stare civilă

PROGRAMARE on-line - cartea de identitate

Cereri şi formulare tip

Aici găsești formularele de care ai nevoie

Rezultate sondaje de opinie

Rezultate sondaje de opinie efectuate de către Primăria Deva.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica a Municipiului Deva

Transmitere LIVE sedinte de consiliu

Autorizaţii tonaj

Internet gratuit in zone publice