Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

INFORMARE – Primăria Municipiului Deva Săptămâna 10-14 iulie 2017

Exportă PDF - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva Săptămâna 10-14 iulie 2017 Tipăreşte pagina - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva Săptămâna 10-14 iulie 2017 Trimite unui prieten - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva Săptămâna 10-14 iulie 2017

publicat de AdministrAtor in Luni , 17 Iulie 2017, 9:19

INFORMARE - Primăria Municipiului Deva
Săptămâna 10-14 iulie 2017

*Viceprimarul Cosmin Răzvan Mareș a reprezentat Primăria Municipiului Deva, luni, 10 iulie 2017, la Forumul de afaceri româno-chinez, desfășurat în Poiana Braşov. Evenimentul a fost prilejuit de vizita în România a unei delegații chineze conduse de guvernatorul Provinciei Hunan, Xu Dajhe, și a avut drept scop consolidarea parteneriatului economic dintre cele două țări, companiile chineze și cele românești având ocazia de a identifica noi oportunități de colaborare.

"În cadrul forumului, am avut întâlniri și discuții cu oameni de afaceri chinezi care și-au arătat interesul de a investi la Deva. I-am asigurat de întreaga deschidere și colaborare a Primăriei și Consiliului Local Deva", a explicat viceprimarul Cosmin Răzvan Mareș.

La Forumul de la Brașov, partea chineză a fost reprezentată de 27 de companii din domeniul agriculturii, industriei de procesare a produselor agricole, industriei constructoare de mașini, construcțiilor civile și infrastructurii, turismului, științei și tehnologiei.

*De luni, 17 iulie 2017, începe eliberarea tichetelor gratuite de călătorie pentru transportul în comun pe raza Municipiului Deva. Pensionarii cu venituri mai mici de 800 de lei/lună pot ridica tichetele de la Centrul Cultural "Drăgan Muntean" Deva (holul intrării principale), în perioada 17 iulie-4 august 2017, de luni până joi, între orele 8.00-15.00, şi vineri, între orele 8.00-13.00. La ridicarea biletelor este obligatorie prezentarea ultimului cupon de pensie (copie) și a cărții/buletinului de identitate.

Veteranii de război, foştii deţinuţi politici, refugiaţii şi deportaţii, revoluţionarii, donatorii de sânge şi Cetăţenii de Onoare ai Municipiului Deva îşi pot ridica tichetele gratuite de călătorie de la sediul Primăriei Municipiului Deva (Piaţa Unirii, nr. 4), camera 22, de luni până vineri, între orele 8.00-13.00. La ridicarea biletelor este obligatorie prezentarea cărții/buletinului de identitate.

Pentru beneficiarii tichetelor de călătorie care se află în situaţii deosebite (probleme medicale, absenţă din localitate etc.), perioada de distribuire a biletelor se prelungeşte până în data de 18 august 2017. Aceştia îşi vor ridica biletele de la sediul Primăriei Municipiului Deva, de luni până vineri, între orele 9.00-11.00, astfel:

-pensionarii cu venituri mai mici de 800 de lei/lună - de la camera 29;

-veteranii de război, foştii deţinuţi politici, deportaţii şi refugiaţii, revoluţionarii, donatorii de sânge şi Cetăţenii de Onoare ai Municipiului Deva - de la camera 22.

*Miercuri, 12 iulie 2017, viceprimarul Cosmin Răzvan Mareș a avut prima întâlnire cu membrii Consiliului Consultativ al Asociaţiilor de Proprietari (CCAP), care au fost aleși, în 26 aprilie 2017, de către reprezentanții tuturor asociațiilor de proprietari din municipiu. CCAP are 5 membri, dintre care 3 au calitatea de membri titulari, iar ceilalți 2 sunt membri supleanți.

Consiliului Consultativ al Asociaţiilor de Proprietari este o structură consultativă, fără personalitate juridică și va funcționa în interesul cetățenilor din toate cartierele municipiului, implicându-se în procesul de luare a deciziilor care privesc comunitatea.

Regulamentul de organizare și funcționare a CCAP va fi supus aprobării Consiliului Local Deva.

*Turiștii și localnicii care vizitează Cetatea Deva sâmbăta, au ocazia să asiste la defilarea Gărzii Cetății, începând cu ora 11.00, precum și la antrenamente de spadă și tir cu arcul sau dansuri medievale oferite de străjeri și domnițe.

În timpul ceremonialului, străjerii poartă noul echipament - o copie fidelă a ținutei Garnizoanei Cetății Deva din secolul al XV-lea, care este descrisă în documentele istorice ale vremii, păstrate în muzee din Austria și Ungaria.

Echipamentul unui străjer cântărește aproximativ 40 de kilograme, este confecționat din metal, în cea mai mare parte, și se compune din coif, scut, platoșă-față, platoșă-spate, spadă, blazoane și uniformă. Noua ținută a fost achiziționată printr-o finanțare nerambursabilă de 26.000 de lei, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Deva nr. 201/2017, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

"Cu această sumă am reușit să achiziționăm piesele importante ale echipamentului pentru șase străjeri și pentru stegarul Gărzii - cei care promovează Municipiul Deva și Cetatea la evenimentele de gen organizate în țară și străinătate. La finele lunii iunie, Garda Cetății Deva a participat la Festivalul Medieval de la Târgu Neamț - primul festival medieval itinerant din România, iar luna aceasta vom fi prezenți la MedievArtFest, de la Ardud/județul Satu Mare. Totodată, am fost deja invitați să participăm, anul viitor, la festivaluri de gen din Serbia, Ungaria și Polonia", a afirmat șeful Gărzii, Cristi Stan, explicând că un echipament complet pentru un străjer se ridică la 1.000-1.300 de euro.

Din Garda Cetății Deva fac parte 20 de voluntari (străjeri și domnițe), cu vârste cuprinse între 5 și 55 de ani.

*3 iunie 2017 a fost ziua cu cel mai mare aflux de turiști, români și străini, înregistrat, de la începutul anului, la Cetatea Deva - peste 1.800 de persoane au vizitat fortificația aflată printre cele mai importante atracţii din vestul ţării.

O treime dintre cei peste 27.400 de turişti care au urcat Dealul Cetăţii în luna iunie au vizitat monumentul în minivacanţa de cinci zile de la începutul lunii, iar alţi 37% în zilele de weekend. Aproape jumătate din totalul vizitatorilor au fost adulţi (48%), alţi 40% copii, 10% pensionari şi persoane cu dizabilităţi, iar 2% dintre turişti au beneficiat de călătorii gratuite cu telecabina care facilitează accesul la Cetate.

Cel mai mare număr de vizitatori adulţi într-o singură zi (1.137 - 9% din total) a fost înregistrat în 4 iunie (duminică), iar ziua de 8 iunie (joi) a înregistrat recordul de vizitatori copii (976; 10% din total). Aproape 95% dintre turiştii lunii iunie au folosit telecabina pentru călătoria dus-întors.

Promovarea Cetăţii şi evenimentele organizate în incinta monumentului au reuşit să atragă aproape 90.000 de turişti în primele luni şase luni ale anului, în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016. De la redeschiderea monumentului pentru public, în aprilie 2016, numărul vizitatorilor a depăşit 260.000 de persoane. Statistica include doar turiștii care au folosit telecabina pentru cel puţin una dintre călătorii.

*Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret "Carpatica", ediţia a XVIII-a, va debuta joi, 20 iulie 2017, la ora 18.00, la Deva, printr-o paradă a costumului, dansului şi cântecului popular, care va porni din Piața Victoriei pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 - Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Decebal - Bulevardul Mihail Kogălniceanu - Bulevardul 22 Decembrie - Piaţa Victoriei.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva şi Consiliului Local Deva.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc joi, la ora 19.00, cu un spectacol susţinut pe platoul din faţa Centrului Cultural "Drăgan Muntean".

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor "Carpatica" se desfăşoară în perioada 20-24 iulie 2017, la Deva, Geoagiu-Băi, Orăştie, Băcia şi Brad, şi reuneşte peste 350 de participanţi - ansambluri folclorice din Cehia, Cipru şi Polonia, dar şi ansambluri româneşti din judeţele Hunedoara, Arad, Argeş, Călăraşi, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Timiş.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, în data de 20 iulie 2017, între orele 18.00-19.00, în Municipiul Deva, traficul rutier va fi restricționat pe un sens de mers, pe traseul pe care se va desfășura parada.

*Un număr de 7 deveni şi-au schimbat numele sau prenumele pe cale administrativă de la începutul acestui an, de trei ori mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În 2016, 8 persoane din reşedinţa judeţului au ales să-şi schimbe numele şi prenumele, din diverse motive. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva, schimbarea numelui şi/sau a prenumelui este permisă doar în anumite cazuri. Mai multe informaţii despre întreaga procedură pot fi consultate pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Deva.

*Cântecul tradiţional românesc va răsuna în Cetatea Devei, joi, 20 iulie 2017, începând cu ora 19.00. Sub genericul "Muzica în Cetatea Devei", Primăria Municipiului Deva, Serviciul Public Administrare Cetate şi Centrul Cultural "Drăgan Muntean" Deva vă invită la un concert de folclor autentic, pe Platforma Artilerie Vest a Cetăţii. Participă Ana Almăşana-Ciontea şi Florile Dorului Hunedorean - Bianca Iacoboni, Ovidiu Crişan, Mara Alimpescu, Alexandra Vanc, Alin Grecu, Ana Anuţoiu, Ancuţa şi Felician Diniş şi Ansamblul "Ritmuri Zărăndene".

*Reprezentanţii Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva vor oficia, miercuri, 19 iulie 2017, la ora 13.00, o căsătorie în Penitenciarul Deva. Aceasta este a doua căsătorie încheiată în penitenciar, de la începutul anului, după ce, în data de 8 martie, un bărbat care îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul Deva s-a căsătorit cu o femeie din judeţul Cluj.

În anul 2016, la Penitenciarul Deva au fost înregistrate 7 căsătorii, potrivit reprezentanţilor Compartimentului Stare Civilă Deva.

*Termenul de înscriere la concursul „Deva înfloreşte!" a fost prelungit până în data de 30 septembrie 2017, iar votul online va fi deschis în perioada 1-15 octombrie 2017, la solicitarea mai multor deveni care şi-au decorat grădinile cu specii de plante ce înfloresc în perioada iulie-septembrie și vor să intre în competiție.

Primăria Municipiului Deva premiază cele mai frumoase zone cu flori amenajate de locuitorii oraşului, în cadrul unei competiţii care are ca scop conştientizarea opiniei publice asupra păstrării curăţeniei şi înfrumuseţării spaţiilor verzi care ne înconjoară. Cele trei secţiuni ale concursului sunt: Cel mai frumos balcon cu flori, Cea mai frumoasă grădină cu flori şi Cea mai frumoasă zonă cu flori din jurul blocurilor. Pentru fiecare secţiune se acordă trei premii, iar câştigătorii vor fi desemnaţi de cetăţeni, prin vot online, pe www.primariadeva.ro.

Persoanele care doresc să se înscrie în concurs trebuie să trimită 3 fotografii cu aranjamentele florale din balcon, grădină sau zona aflată în jurul blocului, împreună cu adresa, numele şi numărul de telefon pe adresa relatii.presa@primariadeva.ro sau direct la Primăria Municipiului Deva - Centrul de Informare a Cetăţeanului.

*Joi, 13 iulie 2017, Direcția Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva a demarat campania de punere în legalitate a cetățenilor ale căror acte de identitate au expirat în trimestrul al doilea al anului și nu au făcut demersuri pentru eliberarea unui act nou.

Astfel, un număr de 313 persoane din Municipiul Deva și localitățile componente (Cristur, Bârcea Mică, Sântuhalm, Archia), dar și din comunele arondate (Brănișca, Hărău, Cârjiți, Șoimuș, Vețel și Certeju de Sus) vor primi invitații din partea polițiștilor locali și a agenților de poliție pentru a se prezenta la Direcția Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva. Persoanele care nu se conformează, riscă amenzi între 40 și 80 de lei, potrivit O.U.G. nr. 97/2005, republicată, privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

*Un număr de 9 cupluri au divorţat pe cale administrativă în primele şase luni ale anului 2017, la Direcţia Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva - de trei ori mai mult comparativ cu numărul total al căsătoriilor care au fost desfăcute în faţa ofiţerului de stare civilă anul trecut. Creşterea se datorează, în primul rând, reducerii cu 250 de lei a taxei de divorţ administrativ.

Potrivit legislaţiei în vigoare, divorţul pe cale administrativă face posibilă desfacerea căsătoriei, în 30 de zile, prin intermediul notarului public sau al ofiţerului de stare civilă de la locul încheierii căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor.

Condiţiile pentru admisibilitatea acestui tip de divorţ sunt ca ambii soţi să fie de acord cu desfacerea căsătoriei, să nu aibă copii minori, rezultaţi din căsătorie sau adoptaţi, să se înţeleagă asupra numelui pe care îl vor purta ulterior şi niciunul dintre soţi să nu fie pus sub interdicţie.

*Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva a efectuat lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi în mai multe zone din municipiu, astfel:

-lucrări de tăiere a crengilor arborilor, în vederea îmbunătăţirii vizibilităţii unor indicatoare rutiere şi intersecţii semaforizate din municipiu;

-lucrări de plantare şi întreţinere flori şi arbuşti decorativi;

-cosirea mecanică a unei suprafeţe de aproximativ 70.000 de metri pătraţi de gazon;

-tunderea mecanică a 25.000 de metri pătraţi de gard viu;

-montare de gard metalic de protecţie a zonelor verzi, pe strada Mărăşti (bl. D3) şi Aleea Crinilor (bl. E10);

-întreţinerea mobilierului urban de la locul de joacă din zona Uzo Balcan;

-montarea de coşuri stradale de gunoi în parcul din zona Uzo Balcan;

-montarea de bănci stradale cu spătar în mai multe cartiere din municipiu, la solicitarea asociaţiilor de proprietari.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local Deva nr. 508/2016, Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva efectuează, la cererea persoanelor fizice şi juridice din municipiu, prestări de servicii (tăieri de corecţie la arbori, defrişare mecanică, doborâre arbori, pregătire teren pentru plantare flori, cosire mecanică, tundere gard viu, plantare flori etc.). Persoanele interesate pot solicita informaţii suplimentare şi pot lansa comenzi la sediul SPIGM Deva (str. Axente Sever, nr. 40) sau la numărul de telefon 0744.354.828.

Reamintim că orice persoană interesată poate transmite SPIGM Deva sugestii, propuneri sau opinii, inclusiv în perioada weekend-ului, la numerele de telefon 0254.233.588 şi 0744.354.828 (persoană de contact Ovidiu Oltean). Pentru o mai bună desfășurare a activității și îmbunătățirea colaborării, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari sunt rugaţi să specifice adresa corectă şi datele de contact pe cererile transmise SPIGM Deva.

Biroul de presă

Înapoi la Ştiri şi evenimente

Servicii online

Consultă datorii online

Consulta online taxele și impozitele locale   (accesează cu Internet Explorer)   sau contactati-ne la adresa informatica@primariadeva.ro.       
 

Programare on-line casatorii

Petiţii

Depune și urmărește online o petiție

Cereri şi formulare tip

Aici găsești formularele de care ai nevoie

Rezultate sondaje de opinie

Rezultate sondaje de opinie efectuate de către Primăria Deva.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica a Municipiului Deva

Transmitere LIVE sedinte de consiliu

Autorizaţii tonaj

Internet gratuit in zone publice