Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

INFORMARE – Primăria Municipiului Deva - Săptămâna 2-6 octombrie 2017

Exportă PDF - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva - Săptămâna 2-6 octombrie 2017 Tipăreşte pagina - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva - Săptămâna 2-6 octombrie 2017 Trimite unui prieten - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva - Săptămâna 2-6 octombrie 2017

publicat de AdministrAtor in Luni , 9 Octombrie 2017, 9:15

INFORMARE - Primăria Municipiului Deva
Săptămâna 2-6 octombrie 2017

*Actorul Marcel Iureş vine la Deva pentru a asista la o proiecţie specială a lung-metrajului "Octav", în care are rolul principal. Evenimentul va avea loc duminică, 15 octombrie 2017, la ora 19.00, la Cinema "Patria", şi este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva, Consiliului Local şi Centrului Cultural "Drăgan Muntean".

"Octav" este cea mai nouă producţie cinematografică în care Marcel Iureş ne arată talentul - un film ce spune povestea unui bărbat ajuns la o vârstă respectabilă, care îşi retrăieşte trecutul. Pelicula a fost selecţionată în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Montreal, Canada, 2017, la secţiunea Focus on World Cinema.

Filmul "Octav", o coproducţie România - Marea Britanie, în regia lui Serge Ioan Celibidachi, are o distribuţie de excepţie: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Maria Obretin, Ştefan Velniciuc, Mihai Dinvale, Roxana Guttman. Filmările au fost realizate în perioada 21 martie - 30 aprilie 2016, la Câmpulung Muscel şi în Studiourile Cinematografice Bucureşti (Buftea).

Deţinătorul a două titluri de cel mai bun actor de teatru din România şi cel mai bine cotat actor român de la Hollywood, Marcel Iureş nu ratează nicio ocazie de a-şi pune în valoare talentul actoricesc.

Pe 15 octombrie, spectatorii din Deva vor avea ocazia să vizioneze filmul "Octav" în compania actorului Marcel Iureş şi a regizorului Serge Ioan Celibidachi, care este şi coscenaristul peliculei. Preţul unui bilet de intrare este 10 lei.

*Aproape 17.000 de turişti, români şi străini, au vizitat Cetatea Deva în luna septembrie 2017, arată datele statistice ale Serviciului Public Administrare Cetate.

Din totalul vizitatorilor, aproximativ două treimi (62%) au fost adulţi, un sfert copii, alţi 12% pensionari, iar restul persoane cu dizabilităţi şi turişti care au beneficiat de călătorii gratuite cu telecabina care facilitează accesul spre monument.

În prima lună a toamnei, fortăreaţa din nord-vestul oraşului a atras un număr de turişti aproape egal cu cel înregistrat în primele trei luni ale anului. Procentul vizitatorilor care folosesc telecabina pentru călătoria dus-întors a rămas constant în ultimele trei luni - 95%.

De la începutul anului, peste 170.000 de persoane au vizitat Cetatea Deva. Numărul turiştilor s-a menţinut ridicat în perioada vacanţelor - intervalul iunie-august, când bastionul care domină reşedinţa judeţului a atras mai mult de jumătate din totalul vizitatorilor înregistraţi în primele nouă luni ale anului (95.554 de persoane). Potrivit datelor oficiale din ultimii trei ani, luna august este perioada cu cea mai mare creştere a numărului de turişti.

Statistica nu include turiştii care vizitează Cetatea folosind traseele pedestre de acces la monument.

*Un număr de 448 de persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali în luna septembrie 2017, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 45.455 de lei (26% din totalul amenzilor pe ultimele trei luni), potrivit raportului de activitate al Serviciului Public de Poliţie Locală Deva.

Majoritatea sancţiunilor (83% din total) au fost aplicate de poliţiştii locali ai Serviciului Circulaţie pe drumurile publice - 175 de amenzi, în valoare de 38.415 lei, şi alte 195 de avertismente. Mai multe de jumătate dintre sancţiuni (58%) vizează încălcarea Codului rutier, mai puţin de o treime (32%) circulaţia/staţionarea autovehiculelor pe trotuare, alei şi zone verzi (HCL nr. 133/2013), 8% încălcarea reglementărilor legale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi (Legea nr. 448/2006), iar restul ocuparea abuzivă a locurilor de parcare închiriate/rezervate (HCL nr. 413/2008, Cap. III, pct. 6).

Alte 54 de persoane care au nesocotit legislaţia privind liniştea şi ordinea publică s-au ales cu 12% din totalul sancţiunilor aplicate de poliţiştii locali în luna septembrie - 28 de amenzi, în valoare de 4.340 de lei, şi 26 de avertismente. Majoritatea sancţiunilor (87%) au fost aplicate ca urmare a încălcării unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (Legea nr. 61/1991 republicată).

Din totalul sancţiunilor înregistrate luna trecută, 5% au fost aplicate de poliţiştii locali de la Serviciul Disciplina în construcţii, Protecţia mediului şi Activitate comercială - 13 amenzi, în valoare de 2.700 de lei, şi alte 11 avertismente.

Cele mai multe sancţiuni (13) vizează nerespectarea legislaţiei în domeniul activităţii comerciale şi au fost aplicate în timpul a peste 550 de verificări efectuate de Poliţia Locală Deva la societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, producători particulari, comercianţi ambulanţi şi terase care funcţionează pe domeniul public.

Tot în luna septembrie 2017, operatorii Serviciului Monitorizare Video şi Trafic au surprins, cu ajutorul camerelor de supraveghere, un număr de aproape 500 de contravenţii, majoritatea (94%) privind încălcarea Codului rutier.

În aceeaşi perioadă, poliţiştilor locali le-a fost solicitată eliberarea de înregistrări video în 10 cazuri, iar în alte 157 de cazuri aceştia au efectuat identificări de persoane şi autovehicule în baza naţională de date.

Pe de altă parte, în cursul lunii septembrie, 166 de cetăţeni au apelat numărul permanent al Poliţiei Locale Deva, iar în alte 10 cazuri au fost preluate sesizări telefonice venite prin apelul unic de urgenţă 112.

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii care au sesizat Poliţia Locală (52%) au reclamat abateri de la prevederile Codului rutier, alţi 45% nerespectarea normelor de ordine şi linişte publică, iar restul încălcarea reglementărilor legale privind disciplina în construcţii şi protecţia mediului.

Potrivit raportului trimestrial de activitate al Serviciului Public de Poliţie Locală Deva, numărul sancţiunilor aplicate în intervalul august-septembrie 2017 se ridică la 1.610, iar valoarea totală a amenzilor depăşeşte 176.000 de lei. Peste trei sferturi din această sumă (79%) o reprezintă valoarea amenzilor aplicate de poliţiştii locali ai Serviciului Circulaţie pe drumurile publice.

În aceeaşi perioadă, în 24 de cazuri, contravenienţii au făcut plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii. 22 de cauze se află încă pe rolul instanţelor, într-un caz cauza a fost soluţionată în favoarea Poliţiei Locale, iar într-un altul amenda a fost transformată în avertisment.

Poliţia Locală Deva poate fi sesizată 24 de ore din 24, apelând numărul de telefon 0254.232.777.

*Garda Cetăţii Deva reînvie spiritul militar de acum 600 de ani, sâmbătă, 7 octombrie 2017, de la ora 11.00, pe Platforma Artilerie Vest, pentru turiștii care vizitează monumentul-simbol al orașului. Defilarea străjerilor îmbrăcați în echipamentul Garnizoanei Cetății din secolul al XV-lea, în onoarea turiștilor, oferă un motiv în plus de plimbare prin Cetate.

Peisajul istoric nu ar putea fi complet fără o demonstrație de luptă cu arme medievale. Vizitatorii vor avea ocazia să înveţe cum se mânuieşte o spadă, vor afla istoria şi legendele fortăreței, precum şi aspecte interesante din epoca medievală. De asemenea, se vor putea fotografia în costumaţia străjerilor şi a domniţelor.

Garda Cetăţii Deva a fost înfiinţată anul trecut şi este formată din 20 de voluntari cu vârste între 5 și 55 de ani, pasionaţi de istorie. Prezenţi la fiecare eveniment organizat în Cetate, străjerii şi domniţele atrag mii de turişti, mulți dintre aceștia filmând și fotografiind ineditele reprezentanții ale Gărzii.

*Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva a efectuat lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi în mai multe zone din municipiu, astfel:

-plantat flori în jardiniere şi în sensurile giratorii din oraş;

-toaletări de corecţie la arbori, pe străzile Călugăreni şi Mihai Eminescu, Aleea Moţilor şi Aleea Crişului;

-cosire mecanică a gazonului şi tundere mecanică a gardului viu pe Bulevardele Iuliu Maniu, 22 Decembrie şi Nicolae Bălcescu şi pe Aleea Independenţei;

-montare gard metalic pentru protecţia zonelor verzi, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu;

-finalizare montare gard metalic pentru siguranţa pietonilor, pe strada Lucian Blaga, în zona Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria";

-repararea şi întreţinerea locurilor de joacă situate în Parcul "Cetate" şi în zonele "Vânătorul şi Pescarul" şi "Uzo Balcan";

-întreţinerea mobilierului urban de pe strada Ion Creangă şi din Piaţa I.C. Brătianu.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local Deva nr. 508/2016, Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva efectuează, la cererea persoanelor fizice şi juridice din municipiu, prestări de servicii (tăieri de corecţie la arbori, defrişare mecanică, doborâre arbori, pregătire teren pentru plantare flori, cosire mecanică, tundere gard viu, plantare flori etc.). Persoanele interesate pot solicita informaţii suplimentare şi pot lansa comenzi la sediul SPIGM Deva (str. Axente Sever, nr. 40) sau la numărul de telefon 0744.354.828.

Reamintim că orice persoană interesată poate transmite SPIGM Deva sugestii, propuneri sau opinii, inclusiv în perioada weekend-ului, la numerele de telefon 0254.233.588 şi 0744.354.828 (persoană de contact Ovidiu Oltean).

Pentru o mai bună desfăşurare a activităţii, SPIGM Deva recomandă asociaţiilor de proprietari să specifice adresa corectă şi datele de contact pe cererile transmise instituţiei.

Biroul de presă

 

Înapoi la Ştiri şi evenimente

Servicii online

Consultă datorii online

Consulta online taxele și impozitele locale   (accesează cu Internet Explorer)   sau contactati-ne la adresa informatica@primariadeva.ro.       
 

Programare on-line casatorii

Petiţii

Depune și urmărește online o petiție

Cereri şi formulare tip

Aici găsești formularele de care ai nevoie

Rezultate sondaje de opinie

Rezultate sondaje de opinie efectuate de către Primăria Deva.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica a Municipiului Deva

Transmitere LIVE sedinte de consiliu

Autorizaţii tonaj

Internet gratuit in zone publice