Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

INFORMARE – Primăria Municipiului Deva Săptămâna 31 iulie – 4 august 2017

Exportă PDF - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva Săptămâna 31 iulie – 4 august 2017 Tipăreşte pagina - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva Săptămâna 31 iulie – 4 august 2017 Trimite unui prieten - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva Săptămâna 31 iulie – 4 august 2017

publicat de AdministraTor in Luni , 7 August 2017, 9:50

INFORMARE - Primăria Municipiului Deva
Săptămâna 31 iulie - 4 august 2017

 

*Primăria Municipiului Deva prelungeşte cu două săptămâni perioada de distribuire a biletelor gratuite de călătorie pentru transportul în comun în Municipiului Deva.
Pensionarii cu venituri lunare mai mici de 800 de lei şi beneficiarii legilor special care nu s-au putut prezenta să-şi ridice tichetele de călătorie până în data de 4 august 2017, pot intra în posesia acestora începând de luni, 7 august 2017 până vineri, 18 august 2017. În acest interval, biletele gratuite de călătorie se distribuie la sediul Primăriei Municipiului Deva (Piaţa Unirii, nr. 4), de luni până vineri, între orele 9-11, şi pot fi ridicate de la camera 22 (veteranii de război, foştii deţinuţi politici, depotaţii sau refugiaţii, revoluţionarii, donatorii de sânge şi Cetăţenii de Onoare) şi de la camera 29 (pensionarii cu venituri mai mici de 800 de lei pe lună).

*Primăria Municipiului Deva în parteneriat cu Centrul Cultural "Drăgan Muntean" Deva și Asociația pentru Promovarea Istoriei României (A.P.I.R.) Deva organizează, în perioada 10-12 august 2017, Conferința pentru Dialog Intercultural "Diva Deva", ediția a XI-a. Tema generală de anul acesta este "Istorie și cultură locală".
La eveniment și-au anunțat participarea cercetători și profesori universitari din țară și din străinătate, poeți, scriitori, publiciști, actori și regizori. Lucrările conferinței se vor desfășura în Sala Mică a Centrului Cultural "Drăgan Muntean" Deva și în sala de conferințe a Hotelului Deva.
Cele 10 ediții ale "Diva Deva" desfășurate până acum s-au bucurat de prezența unor participanți din România, Franța, Italia, Cehia, Ungaria, Polonia și Statele Unite ale Americii.

Programul complet al evenimentului:
10 august 2017, Sosirea invitaţilor

*
Centrul Cultural „Drăgan Muntean" din Deva, Sala Mică, 11 august 2017
Ora 9:30
Cuvânt de deschidere
-
Conferinţă în plen
Susana - Monica Tapodi, (conf. univ. dr., Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc)
Deva și împrejurimile sale în literatura maghiară

Hotel Deva, 11 august 2017
Secţia I
Orele 11:00-14:00
Moderator: Valentin Trifescu

François Bréda (lect. univ. dr., Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca),
Înviere informațională, reactualizare ontologică și călătorii spațio-temporale prin fenomenalitatea recepției lecturale și estetice. Pentru o metafizică de teoria artei

Gérard Gondran (fost înalt funcţionar al statului francez, Grenoble),
Histoire nationales et coutumes locales, garantes de l'identité des peuples

Pavel Puşcaş (prof. univ. dr., Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca),
Cu Bartók prin Ţinutul Pădurenilor

Casian Popa (lect. dr., Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca),
Repere privind interpretarea imaginii dacilor din manualele de istorie

Sorin Guia, (conf. univ. dr., Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi),
Particularităţi dialectale în Ţara Moţilor
Irène Koyada, (masterand, Universitatea din Montpellier),
Matisse, homme né en terre textile

Secţia a II-a
Orele: 16:00-18:30
Moderator: Casian Popa
Liviu Lazăr, (prof.dr., Deva), Învăţământul preprimar şi primar din Deva în perioada interbelică
Nicolae Florea (profesor, Cugir),
In memoriam - Ioan Pipoş
Tünde Komáromi (dr., cercetător, Academia Maghiară de Ştiinţe, Budapesta),
Vindecător acuzat de şarlatanism: contextul istoric şi cultural al unui proces de la începutul secolului al XIX-lea, comitatul Turda
Angelica Puşcaş (lect. univ. dr., Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), Cultura gastrnomică între Sacru și Profan. Bucatele copilăriei mele. (Incursiuni pe Valea Almașului)
Ştefania Custură (dr., cercetător, Braşov),
Repere ale identităţii locale
Valentin Trifescu, Pavel Silai, (dr., cercetător, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca / cercetător, Cluj-Napoca),
Deva și Ţara Haţegului văzute de Élisée Reclus în 1873

Secţia a III-a
Orele 18:30-19:00
Moderator: François Bréda
Ştefan Manasia (poet, Revista Tribuna din Cluj-Napoca),
Din Sălbăticie (recital de poezie)

Hotel Deva, 12 august 2017
Secţia a IV-a
Orele 9:30-14:00
Moderator: Liviu Lazăr

Alpár-László Krecht (masterand, traducător, Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc),
Franciscus Davidis
Mihai Lungeanu (dr., regizor, Radio România, Bucureşti), Dacă trecutul trebuie salvat, viitorul trebuie clădit
Dumitru Huruba (scriitor), Scriitori din judeţul Hunedoara
Nicolae Stanciu (publicist, Deva), Nadia la Deva - 30 de ani de gimnastică în Cetate
Isabela Haşa (actriţă,scriitor, Teatrul de Artă din Deva), Teatrul de Artă Deva - Metamorfoze
Lucian Stanciu (manager, U.T.Holding S.A, Deva), Managementul destinaţiei turistice
Ionuţ Codrea (arheolog,drd., Muzeul Judeţean Deva), Cetatea Deva.Repere cronologice.
Cristina Bodo (cercetator stiintific,dr., Muzeul Judeţean Deva), Muzeul Societăţii de Istorie şi Arheologie a comitatului Hunedoara

*Peste 400 de persoane din municipiu şi-au schimbat actele de identitate în intervalul 24 iulie-4 august 2017. Mai mult de jumătate dintre acestea au solicitat noi cărţi de identitate sau cărţi de identitate provizorii în prima parte a perioadei, când numărul zilnic de cereri depuse la Serviciul Evidenţa Persoanelor Deva a fost între 39 şi 70, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă.
Aproape două treimi dintre devenii care şi-au schimbat cartea de identitate între 24 iulie şi 4 august au avut ca motiv expirarea documentului, un sfert dintre aceştia - schimbarea domiciliului, 10% - împlinirea vârstei de 14 ani sau schimbarea numelui, iar restul şi-au reînnoit actele ca urmare a pierderii, deteriorării, distrugerii sau furtului.
Datele statistice ale Serviciului Evidenţa Persoanelor Deva arată că joi este ziua săptămânii în care sunt depuse cele mai multe cereri pentru schimbarea actelor de identitate - 30% din totalul solicitărilor.
Schimbarea cărţii de identitate poate fi solicitată cu 6 luni înainte de data expirării. Termenul de eliberare a unui nou act este de 3 zile lucrătoare, cu excepția situaţiile în care sunt necesare verificări prevăzute de lege - explică reprezentanţii Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva.

*Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Tehnice, au fost finalizate lucrările de reparaţii la covorul asfaltic pe strada Mihail Sadoveanu din municipiu, cu o lungime de aproximativ 1 kilometru.
Totodată, săptămâna viitoare, municipalitatea va demara lucrările de modernizare pe strada Petre Ispirescu, care face legătura între strada Mihail Sadoveanu şi Bulevardul 22 Decembrie.
"Lungimea străzii este de 420 de metri. Vor fi executate lucrări de asfaltare a părţii carosabile şi trotuare cu pavele. De asemenea, la limita dintre carosabil şi trotuare, sunt prevăzute guri de scurgeri pentru preluarea apelor pluviale şi dirijarea acestora în sistemul de canalizare", a eplicat directorul tehnic al Primăriei Municipiului Deva, Ciprian Răchită.

*Turiştii care vizitează Cetatea Devei sâmbătă, 5 august 2017, vor fi întâmpinaţi, la ora 11.00, de străjeri şi domniţe. Ostaşii din Garda Cetăţii vor defila pe aleile fortificaţiei în costume specifice secolului al XV-lea, când bastionul care domină oraşul se afla în proprietatea lui Iancu de Hunedoara.
Pentru mai bine de un ceas, vizitatorii au ocazia să facă o incursiune înapoi în timp, să ia parte la antrenamentele de spadă sau tir cu arcul ale străjerilor, să înveţe dansuri medievale, să se fotografieze alături de Garda Cetăţii şi să afle istoria şi legendele monumentului.
Garda Cetăţii Deva a fost înfiinţată anul trecut şi este formată din voluntari tineri, pasionaţi de istorie. Prezenţi la fiecare eveniment desfăşurat în Cetate, străjerii atrag un număr tot mai mare de turişti spre fortăreaţa în zidurile căreia se pot citi frământările politice şi economice care au zguduit istoria Transilvaniei.

*Un număr de 61 de nou-născuţi au fost înregistraţi, în luna iulie 2017, la Compartimentul Stare Civilă Deva. În acelaşi interval, au fost înregistrate şi 65 de căsătorii şi 85 de decese, la care se adaugă alte 22 de transcrieri ale actelor de stare civilă înregistrate în străinătate.
Conform datelor statistice ale Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva, în luna iulie 2017, Compartimentul Stare Civilă a eliberat un număr de 248 de documente de stare civilă. Pe primul loc se situează certificatele de naştere (două treimi din totalul actelor eliberate), urmate de certificatele de căsătorie (26%) şi cele de deces (7%).

*Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva a efectuat lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi în mai multe zone din municipiu, astfel:
-lucrări de întreţinere zone verzi - plantare de flori şi arbuşti decorativi;
-cosirea mecanică a unei suprafeţe de aproximativ 45.000 de metri pătraţi de gazon;
-tunderea mecanică a aproximativ 14.000 de metri pătraţi de gard viu;
-montarea de bănci stradale cu spătar pe Aleea Transilvaniei și în zona Complexului comercial Ulpia Shopping Center, la solicitarea Asociaţiilor de Proprietari;
-montarea de gard metalic de protecţie a zonelor verzi, pe Aleea Crinilor;
-întreţinerea mobilierului urban din parcurile şi cartierele din municipiu.
Potrivit Hotărârii Consiliului Local Deva nr. 508/2016, Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva efectuează, la cererea persoanelor fizice şi juridice din municipiu, prestări de servicii (tăieri de corecţie la arbori, defrişare mecanică, doborâre arbori, pregătire teren pentru plantare flori, cosire mecanică, tundere gard viu, plantare flori etc.). Persoanele interesate pot solicita informaţii suplimentare şi pot lansa comenzi la sediul SPIGM Deva (str. Axente Sever, nr. 40) sau la numărul de telefon 0744.354.828.
Reamintim că orice persoană interesată poate transmite SPIGM Deva sugestii, propuneri sau opinii, inclusiv în perioada weekend-ului, la numerele de telefon 0254.233.588 şi 0744.354.828 (persoană de contact Ovidiu Oltean).
Pentru o mai bună desfăşurare a activităţii, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari sunt rugaţi să specifice adresa corectă şi datele de contact pe cererile transmise SPIGM Deva.

 

Biroul de presă

 

Înapoi la Ştiri şi evenimente

Servicii online

Consultă datorii online

Consulta online taxele și impozitele locale   (accesează cu Internet Explorer)   sau contactati-ne la adresa informatica@primariadeva.ro.       
 

Programare on-line casatorii

Petiţii

Depune și urmărește online o petiție

Cereri şi formulare tip

Aici găsești formularele de care ai nevoie

Rezultate sondaje de opinie

Rezultate sondaje de opinie efectuate de către Primăria Deva.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica a Municipiului Deva

Transmitere LIVE sedinte de consiliu

Autorizaţii tonaj

Internet gratuit in zone publice