Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

INFORMARE – PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA - Săptămâna 6-10 februarie 2017

Exportă PDF - INFORMARE – PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA - Săptămâna 6-10 februarie 2017 Tipăreşte pagina - INFORMARE – PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA - Săptămâna 6-10 februarie 2017 Trimite unui prieten - INFORMARE – PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA - Săptămâna 6-10 februarie 2017

publicat de AdministrAtor in Luni , 13 Februarie 2017, 8:36

INFORMARE - PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Săptămâna 6-10 februarie 2017

*Devenii vor avea la dispoziţie, până la sfârşitul lunii, platforme subterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor în trei noi locaţii din oraş - pe Aleea Teilor, Aleea Independenţei şi Aleea Muncii. Acestea se adaugă celor 10 platforme subterane existente în Municipiul Deva.

Totodată, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Tehnice, se află în lucru proiectarea pentru încă două locaţii - zona Progresul şi Aleea Cioclovina. Până la finele anului, patformele subterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor vor înlocui containerele clasice şi în alte opt zone de pe raza oraşului, fiind demarate deja procedurile pentru proiectarea şi executarea echipamentelor.

*Persoanele care beneficiază de ajutoare de încălzire a locuinţei, conform OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, şi ale căror venituri s-au majorat de la 1 ianuarie sunt rugate să se prezinte - până miercuri, 15 februarie 2017 -, cu acte doveditoare privind veniturile modificate, la Direcţia de Asistenţă Socială Deva (str. I.L. Caragiale, nr. 4 - fosta Cuza Vodă, nr. 36, bl. 112), în vederea actualizării cererilor pentru ajutorul de încălzire.

*Cetatea Deva va fi promovată la ediţia de primăvară a Târgului de Turism al României, pentru a atrage un număr cât mai mare de vizitatori. Evenimentul va avea loc în perioada 16-18 februarie 2017, la Centrul Expoziţional Romexpo din Bucureşti şi va reuni reprezentanţi ai celor mai importante companii de turism din ţară şi din străinătate.

Prezentată într-o manieră modernă şi elegantă, fortăreaţa atestată în anul 1269 va constitui unul dintre punctele de interes, alături de alte monumente şi zone de atracţie turistică din judeţ.

Cetatea regală a Devei a atras atenţia vizitatorilor Târgului de Turism al României şi anul trecut, la ediţia de toamnă a evenimenbtului. Totodată, monumentul istoric a adus Municipiului Deva un Premiu de excelenţă la Gala Turismului Românesc. Aproape 187.000 de turişti români şi străini au vizitat, în 2016, Cetatea Deva, în creştere cu 43% faţă de anul 2015.

*Peste 160 de persoane din cele patru comune arondate Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva şi-au făcut acte de identitate în campania „Prioritate la identitate 2016!", iar alte 17 au intrat în legalitate pe linie de evidenţă a persoanelor şi stare civilă de la începutul acestui an. Cel mai mare număr de acte de identitate au fost eliberate cetăţenilor din comuna Veţel (57%), iar cel mai mic număr, persoanelor din comuna Certeju de Sus (5%).

În cadrul campaniei „Prioritate la identitate!", echipe ale Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva se deplasează, săptămânal, cu staţia mobilă în comunele arondate, pentru a prelua documentele necesare eliberării unor noi acte de identitate sau certificate de stare civilă. Astfel, cetăţenii din comunele Brănişca, Hărău, Veţel şi Certeju de Sus nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze la Deva pentru obţinerea noilor documente. Inclusiv înmânarea acestora se face în localitatea de domiciliu, prin intermediul posturilor de poliţie.

Campania „Prioritate la identitate" se desfăşoară potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1375/2006, actualizată, şi vine în sprijinul cetăţenilor care locuiesc la distanţe mari de sediile Serviciilor Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor sau sunt netransportabili ori internaţi în instituţii de ocrotire socială. De asemenea, printre beneficiarii acţiunii se numără şi cetăţenii români de etnie romă.

*Cinci staţii noi de autobuz au fost amplasate pe liniile de transport în comun din municipiu. Patru dintre acestea, construite după modelul clasic, au fost amenajate pe Bulevardul Decebal (în zona Casei Judeţene de Pensii), pe strada Mihai Eminescu (în zona Astoria şi a blocurilor Mintia) şi pe Bulevardul 22 Decembrie (în zona Bisericii din Ceangăi).

A cincea staţie este amplasată în zona "Opera", are o capacitate mai mare decât modelul clasic şi beneficiază de un design modern. În plus, oferă călătorilor o şedere plăcută fiind dotată cu echipamente de ultimă generaţie - porturi USB pentru încărcarea telefoanelor, sistem audio şi aparat de aer condiţionat cu inverter (o tehnologie nouă, cu consum mai mic de energie, definită prin însuşirea aparatului de a-şi modula capacitatea în funcţie de nevoia de răcire sau încălzire).

Staţia de la "Opera" este prima de acest tip din Municipiul Deva, iar locaţia a fost aleasă ţinând cont de faptul că este poziţionată pe 5 dintre cele 7 trasee ale mijloacelor de transport în comun, iar aici au acces inclusiv operatorii de transport public intrajudeţean.

Municipalitatea are în vedere înlocuirea tuturor staţiilor de autobuz din oraş, după un program etapizat, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de transport în comun, a siguranţei şi confortului călătorilor. În acelaşi timp, autorităţile fac apel la cetăţeni să aibă un comportament civic, responsabil faţă de toate bunurile de folosinţă comună aflate în locuri publice, deteriorarea sau distrugerea acestora, prin orice mijloc, fiind sancţionate de lege.

*11 cupluri care sărbătoresc, anul acesta, "nunta de aur" au depus deja cereri pentru a intra în posesia premiului oferit, cu acest prilej, de Primăria Municipiului Deva şi Consiliul Local Deva.

Pentru a beneficia de premiu, cuplurile care au împlinit 50 de ani de la încheierea căsătoriei şi au domiciliul în Deva trebuie să depună o cerere-tip la Direcţia Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva, împreună cu copii după actele de indentitate şi certificatul de căsătorie. Premiul constă într-o sumă de bani şi o diplomă de fidelitate.

Anul trecut, 99 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost premiate de primarul Mircia Muntean.

*Peste 90 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate, în ultima săptămână, de Poliţia Locală Deva, cele mai multe dintre acestea (80%) privindu-i pe conducătorii auto care nu au respectat semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor rutiere, îngreunând astfel traficul. Alte 14 persoane au fost sancţionate pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, iar 5 sancţiuni au fost aplicate de poliţiştii locali pentru încălcarea regulilor şi normelor de comerţ (lipsa autorizaţiei de funcţionare şi nerespectarea obligaţiilor ce revin operatorilor economici cu privire la afişarea preţurilor).

Reamintim că Poliţia Locală Deva poate fi sesizată apelând numărul de telefon permanent 0254.232.777.

*Un număr de 61 de copii născuţi, de la începutul anului, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu au fost înregistraţi la Starea Civilă Deva, mai puţin cu 30% comparativ de aceeaşi perioadă a anului trecut. Primul copil născut în 2017 a fost o fetiţă, care a venit pe lume în noaptea de Revelion.

Actele pentru înregistrarea nou-născuţilor şi eliberarea certificatului de naştere pot fi depuse şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva - Secţia Obstetrică-Ginecologie, de unde sunt preluate de reprezentanţii Compartimentului Stare Civilă Deva. Măsura a fost luată pentru a evita aglomeraţia de la sediul Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva.

Certificatul de naştere se eliberează în maximum 24 de ore de la depunerea actelor necesare şi poate fi ridicat de oricare dintre părinţii copilului, de la Compartimentul Stare Civilă Deva (B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 12, etaj I), de luni până vineri, între orele 12.00-16.30.

*Un număr de 76 de persoane aflate în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială Deva sau care nu realizează niciun venit au depus cereri la Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva pentru a beneficia, gratuit, de material lemnos rezultat de tăierile definitive şi toaletările de arbori de pe domeniul public al municipiului. Acţiunea de acordare a materialului lemnos, cu titlu gratuit, s-a desfăşurat în perioada 2-7 februarie 2017, în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 23/2017.

Pe de altă parte, SPIGM a demarat lucrările de întreţinere a spaţiilor verzi din municipiu (greblare, strângere resturi vegetale) şi continuă toaletările de corecţie la arbori, pe baza solicitărilor venite din partea asociaţiilor de proprietari.

Reamintim că orice persoană interesată poate transmite SPIGM Deva sugestii, propuneri sau opinii, inclusiv în perioada weekend-ului, la numerele de telefon 0254.233.588 şi 0744.354.828 (persoană de contact Ovidiu Oltean).

*Proiectul "Hai în echipa mea!" - iniţiat de Poliţia Locală Deva şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Hunedoara - continuă, săptămâna viitoare, la Colegiul Naţional "Decebal" şi Liceul de Arte "Sigismund Toduţă". Elevii de clasa a VII-a vor fi informaţi despre pericolele pe care drogurile le pot avea asupra vieţii şi sănătăţii consumatorilor şi rapiditatea cu care se poate instala dependenţa. Pe lângă activităţile de informare, elevii vor participa şi la diferite activităţi sportive, sportul fiind o alternativă împotriva consumului de droguri.

Proiectul „Hai în echipa mea!" se desfăşoară în toate unităţile de învăţământ din Municipiul Deva, până la sfârşitul anului şcolar.

*Peste 100 de cupluri din Deva şi-au rezervat online căsătoria pentru anul 2017, direct pe site-ul Primăriei, iar până la această dată au fost deja oficiate 10% dintre cununiile civile programate online. Generaţia Internetului îşi programează căsătoria online, iar interesul viitorilor miri pentru această modalitate de rezervare este în creştere - 98% dintre devenii care se vor căsători anul acesta şi-au programat cununia civilă direct de acasă, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva.

Cele mai multe dintre cele 101de perechi care au utilizat aplicaţia online şi-au rezervat căsătoria pentru luna iulie (21% din total), urmând lunile februarie (17 căsătorii) şi mai (14 căsătorii). Doar un singur cuplu şi-a programat căsătoria pentru data de 14 februarie - de Ziua îndrăgostiţilor în tradiţia occidentală, şi un altul, pe 24 februarie - când se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români.

Conform aplicaţiei online, peste două treimi (67%) dintre cuplurile care îşi vor uni destinele anul acesta şi-au rezervat cununia civilă pentru perioada mai-septembrie. Totodată, mai mult de jumătate dintre perechi au optat pentru oficierea căsătoriei în intervalul orar 15-17.

Aplicaţia "Programare căsătorii" este disponibilă pe site-ul www.primariadeva.ro. Persoanele interesate au la dispoziţie toate informaţiile privind utilizarea aplicaţiei, precum şi termenii şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanţii.

Biroul de presă 

 

Înapoi la Ştiri şi evenimente

Servicii online

Consultă datorii online

Consulta online taxele și impozitele locale   (accesează cu Internet Explorer)   sau contactati-ne la adresa informatica@primariadeva.ro.       
 

Programare on-line casatorii

Petiţii

Depune și urmărește online o petiție

Cereri şi formulare tip

Aici găsești formularele de care ai nevoie

Rezultate sondaje de opinie

Rezultate sondaje de opinie efectuate de către Primăria Deva.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica a Municipiului Deva

Transmitere LIVE sedinte de consiliu

Autorizaţii tonaj

Internet gratuit in zone publice