Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

Acces telecabină

Exportă PDF - Acces telecabină Tipăreşte pagina - Acces telecabină Trimite unui prieten - Acces telecabină

publicat de Administrator in Marti , 23 Noiembrie 2010, 12:59

Cetatea Deva este situată în Rezervaţia Naturală dealul Cetăţii, situată în nordul oraşului. Accesul spre Cetatea Deva se poate realiza atât pe jos, pornind din parcul oraşului ( Parcul Cetăţii ) cât şi cu ajutorul telecabinei ce pleacă din piaţa de la poalele cetăţii.
In Parcul Cetăţii găsim mai multe alei amenajate prevăzute cu marcaje turistice ce duc, într-o pantă domoală, spre prima poarta a incintei Cetăţii Deva. Serpentinele către Cetate oferă adesea privelişti de o rară frumuseţe asupra împrejurimilor.

Pentru a pune in valoare potentialul turistic al zonei si pentru a facilita accesul catre Cetatea Devei, in anul 2003 au inceput lucrarile pentru constuirea unei telecabine pe Dealul Cetatii. Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului - 278 metri si a diferentei de nivel - 158 metri este primul din Europa. Instalatia asigura legatura mecanica de la statia de plecare, situata la cota 180,0 metri pana la platforma intermediara a Cetatii Deva situata la cota 342,65 metri, respectiv o diferenta de nivel de circa 160,00 metri. Capacitatea telecabinei este de 16 persoane. Viteza de deplasare este de 2m/s, avand o durata medie a unei curse de cca 2,5 min.

 

Orar telecabină (Contact informaţii telecabină : 0254220288)

 

PERIOADA

ORAR

1 mai - 30 septembrie

09.00 - 21.00

1 octombrie - 30 aprilie

08.00 - 20.00

PREŢURI ACCES

Bilet adulţi dus-întors

20 lei

Bilet copii, elevi, studenţi, pensionari dus-întors (in baza actelor doveditoare: carnet de elev sau student vizat pe anul in curs, cupon de pensie)

10 lei

Veteranii de război, persoanele cu handicap cu insotitor, copiii instituţionalizaţi si copiii cu varsta sub 3 ani (in baza actelor doveditoare)

Gratuit

Pentru grupurile organizate cu un numar mai mare de 15 persoane, insotitorul de grup, sau dupa caz, organizatorul este scutit de plata tarifelor mentionate mai sus  

 

IMPORTANT!

  • 1 mai - 30 septembrie

Ultima urcare cu telecabina - ora 20.30
Ultima coborâre cu telecabina - ora 20.50
Ultima intrare pe Poarta 1 - ora 20.30. Poarta 1 se închide la ora 21.00

  • 1 octombrie - 30 aprilie 

Ultima urcare cu telecabina - ora 19.30
Ultima coborâre cu telecabina - ora 19.50
Ultima intrare pe Poarta 1 - ora 19.30. Poarta 1 se închide la ora 20.00

 

Utilajul a fost achizitionat de la firma austriaca Doppelmayr, firma care mai are o telegondola instalata in tara noastra, in statiunea Mamaia. Lucrarile au inceput in luna septembrie 2003 si au fost finalizate in luna iunie 2005.
Instalatia asigura legatura mecanica de la statia de plecare, situata la cota 180,0 metri pana la platforma intermediara a Cetatii Deva situata la cota 342,65 metri, respectiv o diferenta de nivel de circa 160,00 metri.
Cele doua statii sunt legate prin calea de rulare pe care se deplaseaza telecabina, avand lungimea de 277 de metri, sina fiind rezemata pe 24 stalpi metalici, cu fundatii izolate din beton, cu talpa din beton simplu, bloc din beton armat si piese metalice de prindere prin bulonare, iar capacitatea telecabinei este de 16 persoane.
Statia de plecare consta din platforma de plecare, deschisa si acoperita, cu suprafata de 121,77 mp si avand sina de glisare de asemenea deschisa si acoperita.
Statia de sosire se amplaseaza la cota 361,20 metri pe platforma a doua a cetatii, intre al doilea si al treilea zid. Statia consta dintr-o incapere cu troliu si dispozitivele anexa, cu suprafata de 10,80 mp, si platforma sosire, deschisa si acoperita, cu o suprafata de 15,50 mp.
Comanda telecabinei se face prin statie, dar poate fi efectuata si prin radio si telefon, aceasta putandu-se realiza chiar de la sediul firmei din Austria. Ascensorul beneficiaza de trei sisteme de franare, ceea ce face sa ofere siguranta maxima celor care au placerea de a face o plimbare cu telecabina.

 

https://www.facebook.com/telecabina.cetate.deva/?fref=ts  

Înapoi la Cetatea Deva

Servicii online

Consultă datorii online


 

Rezervare acte de identitate

Rezervare oficiere căsătorie civilă

Rezervare certificat căsătorie

Rezervare certificate de naştere

Rezervare transcriere acte de stare civilă

Rezervare certificat de deces

Cereri si formulare tip

Sedinte de consiliu

C.N.I.P.T. Deva

Autorizatii tonaj

Deva24 SESIZARI